Lees alles over wat we doen om van ons theater een plek voor iedereen te maken, een Theater van de Stad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‍ 
Niet goed leesbaar? Bekijk de online versie.
Theater Orpheus
Aan tafel met Orpheus
Beste partner,

De eerste activiteiten, in een gloednieuw seizoen, heeft Orpheus alweer achter de rug. Niks rustige start, gelijk vol energie en passie van start. Graag delen we met jullie wat er de komende maanden op stapel staat. De kop is eraf!

Eind september organiseerden we voor de eerste keer “Aan tafel met Orpheus”, geïnspireerd door een bezoek aan de Buurtcirkel. Op deze middag ontvingen we tal van lokale partners uit de zorg- en welzijnssector. Wij deelden wat we te bieden hebben voor mensen met een beperking, met een kleine portemonnee of voor ouderen waar eenzaamheid dreigt. En minstens zo belangrijk: we raakten in gesprek over hoe we ons rijke aanbod nog beter kunnen delen, hoe we elkaar kunnen vinden en wat wij nog kunnen verbeteren. Het echte gesprek, de ontmoeting, brengt ons meer verbinding en oplossingen waar we zelf niet aan hadden gedacht. Wij gaan aan de slag, om samen met jullie, meer te doen voor Apeldoorn en iedere Apeldoorner zich welkom te laten voelen in Orpheus. Orpheus is van en voor iedereen.

Wil je ook met ons aan tafel? Neem dan contact op met Karin Nijhuis.
 
$titel1
 
BOYS WON'T BE BOYS
De voorstelling BOYS WON’T BE BOYS op 18 en 24 november geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium. Het is een wervelende vrijplaats voor een diverse groep spelers met talent om mens te zijn. Mats Lodenstijn is een van de honderd spelers die overal in het land in hun verhaal vertellen. Hij vertelt wat meedoen aan BOYS WON'T BE BOYS voor hem heeft betekend. 

“Nadat vrienden en kennissen tegen me zeiden: ‘dat zal je aanspreken, dat is echt iets voor jou.’ ging ik in Rotterdam naar de voorstelling. Ik had het echt niet voortdurend over mijn mannelijkheid, maar ik vond het thema interessant. Als kind doste ik me vaak al uit, mijn ouders vonden alles prima. Maar ik werd groot en ineens ‘mocht’ dat allemaal van de maatschappij niet meer. Bij BOYS WON’T BE BOYS zag ik dat ik de enige niet was. Nu sta ik op het podium als dragqueen, volledig in de make-up en in uitbundige jurk. Ik haal het kind in mijzelf weer tevoorschijn en geef mijn andere ik de ruimte in een veilige omgeving. Dat heeft me al veel gebracht. Ik durf me excentrieker te kleden en ik trek me veel minder aan van wat mensen van me vinden.”
 
Lees het artikel
 
Koop tickets
 
 
 
 
 
 
 
Christian Kluft
Christian Kluft
Hersenpijn
Als regisseur van de jaarlijkse ASK-voorstellingen in Orpheus kent Christian Kluft het toneel van de Hanoszaal inmiddels als zijn broekzak. Maar op vrijdag 22 september begaf Christian zich op onbekend terrein: Hij stond voor de 1e keer alleen op het podium.

In een uitverkochte Altioszaal vertelde hij met een lach en een traan een zeer persoonlijk verhaal over zijn leven na een herseninfarct.
 
“Met de voorstelling Hersenpijn heeft Orpheus mijn wens uit laten komen. Als jongetje droomde ik ervan een onemanshow te geven. Toen ik drie jaar geleden op 45-jarige leeftijd, een herseninfarct keeg, besloot ik een jaar geleden hier een voorstelling over te maken. Wat fijn dat Orpheus zo wilde meedenken over de zaal, kaartverkoop en alle technische details van de voorstelling! Op de dag zelf liep alles zo gesmeerd, vanaf de opbouw tot aan de nazit. En er werd gezorgd voor een kleedkamer met slaapbank, zodat ik kon rusten. Wat heb ik genoten van de voorstelling in een uitverkochte Altioszaal!. Voor mij was de gehele dag een beleving alsof ik een professionele voorstelling ging geven. Orpheus bedankt voor het verwezenlijken van mijn wens! Een groot applaus voor jullie!”
 
$titel1
 
Karin Nijhuis puzzelt, regelt en ritselt zodat iedereen kan schitteren
Collega Karin Nijhuis is al sinds 2009 een vaste factor in het Orpheus-team. Voor de Apeldoornse verenigingen, koren en orkesten die hier als eens op het podium hebben gestaan, een bekend gezicht. In het laatste Orpheus magazine stelt zij zich voor en vertelt zij hoe na zo veel jaar Orpheus elke dag toch nog verrassingen kan brengen. 

“Afwisselend, betekenisvol en veel werkplezier. Als je me vraagt mijn ideale functie te beschrijven, dan zal ik met deze woorden komen. En dat is precies wat ik hier bij Orpheus vind.

Geen dag is hetzelfde, zelfs na zo veel jaren. Dat ik iets voor de Apeldoornse maatschappij kan betekenen doet me veel. En dat ik mag werken met niet alleen veel fijne collega’s, maar ook met hele verschillende, gepassioneerde en veelzijdige Apeldoorners, is helemaal top.

Als contactpersoon voor de Apeldoornse culturele amateurs en maatschappelijke organisaties, hoor ik veel over wat Apeldoorners beweegt en waar we als Orpheus het verschil kunnen maken. Hoe ik dat doe, lees je in het uitgebreide interview in ons magazine.”
  Lees het volledige interview  
 
Middagje Uit programma 2023-2024
Op 11 oktober is de eerste voorstelling uit ons Middagje Uit programma te zien in de Altioszaal. ANNA, van Reframing HERStory Art Foundation, vertelt het verhaal van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, genoemd naar de plantage in Suriname waar ze geboren is. In de vroege 18e eeuw kwam zij met twee verweesde dochters van de overleden plantage-eigenaar naar Arnhem. Lid van onze Ouderenprogrammaraad Tineke vertelt waarom zij de voorstelling wilde programmeren.

“Eind augustus vorig jaar maakte de voorstelling ANNA tijdens het bezoek aan een festival enorm indruk op mij. Deze voorstelling met dans en reflectie over het leven van de tot slaaf gemaakte Anna van Vossenburg, maakte een verleden voelbaar en bespreekbaar waar ik geen weet van had. Ik sprak maker van de voorstelling Farida na afloop en legde haar uit wat het ‘Middagje Uit’ concept van Orpheus was en hoopte dat de voorstelling in 2023, het jaar waarin herdacht wordt dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft, onderdeel van ons programma kon worden. Ik ben heel blij dat de rest van de Ouderenprogrammaraad dit ook graag wilde en kijk uit naar de voorstelling op 11 oktober. Ik hoop dat het de bezoekers van de voorstelling net zoveel stof tot nadenken zal geven als het bij mij heeft gedaan.”

ANNA is de eerste van 8 Middagjes Uit geprogrammeerd door onze Ouderenprogrammaraad. Kijk op orpheus.nl/middagjeuit voor het volledige aanbod.
  Koop tickets  
 
Maatschappelijke agenda

Bekijk de agenda met alle aankomende voorstellingen en activiteiten die vanuit een maatschappelijk oogpunt worden georganiseerd bij Orpheus.

  Bekijk de maatschappelijke agenda  
 


Theater Orpheus
Churchillplein 1
7314 BZ Apeldoorn


055 527 03 00
info@orpheus.nl
orpheus.nl
FB TW INSTA YT
 
Wil je geen of minder mail ontvangen?
Je kan je voorkeuren doorgeven of uitschrijven voor onze mailings.